Berichten uit Cuba

 

Getuigschrift van de projectgroep Alas por la Vida ter gelegenheid van hun tienjarig bestaan,

gekregen in maart 2012

 

 

 

Vertaling van bovenstaande handgeschreven brief:

 

 

Lieve Nederlandse vriendinnen,

 

Ten eerste excuses dat ik het woord vriendin gebruik voor iemand die ik alleen ken van haar afkomst en de moeite en zorgen die jullie nemen voor de vrouwen op een andere plek op de wereld die aan deze vreselijke ziekte lijden. Met jullie hulp kunnen we het ziek zijn niet verbeteren, maar wel de kwaliteit van leven. Met jullie zorg kunnen wij met een andere blik naar het leven kijken.

Ik wil dank zeggen voor jullie donaties, maar vooral voor jullie zorgen en jullie denken aan ons.

Ik hoop dat jij Spaans kunt lezen of anders iemand kunt vinden die deze eenvoudige regeltjes kan lezen, regeltjes die jullie proberen te zeggen dat wij echt dankbaar zijn voor alle goeds dat jullie doen.

Ik probeer ook te zeggen dat jullie hier altijd vertrouwde vrienden zullen hebben, die alles voor jullie doen wat nodig is en ook voor jullie land, precies zoals jullie voor ons doen. Jullie kunnen altijd op ons rekenen, wij de leden van de project groep Alas por la Vida. Deze project groep is opgezet door onze dokter Alexis Cantero. Hij is het die ons samen brengt, wil dat wij blijven leven en positief blijven denken.

Bedankt lieve mevrouwen, ontvang de dankbaarheid en een stevige omhelzing van de Cubaanse vrouwen die altijd aan jullie zullen blijven denken.

Wanneer jullie naar jullie zee kijken, moet je denken dat wij hier in Cuba neer dezelfde zee kijken en dan denken aan de mensen die ons niet vergeten.

Bedankt en een dikke knuffel van de Cubaanse vrouwen van de project groep Alas por la Vida.

 

Melva Lambert

 

 

 

Stad Havana, 12 februari 2011

Jaar 53 van de revolutie.

 

 

 

 

Voor Liny van der Heijden,

 

De groep die tot steun is voor mastectomie patienten, "Alas por la Vida" en die is opgericht op 8 maart 2003, met de bedoeling om activiteiten te organiseren voor het verminderen van stress, het geven van een positief zelfbeeld en het verbeteren van de kwaliteit van leven, voor patienten die kanker hebben gehad en voor de patienten die kanker hebben en vechten om hun kanker te over winnen.

Op de achtste verjaardag willen wij onze diepste waardering uitdrukken voor de vele blijken van liefde, solidariteit en onbaatzuchtigheid die blijk geven in deze jaren van consequente steun en het onbaatzuchtige werk van deze groep moedige vrouwen die besloten hebben om tegenslagen te overwinnen en dag na dag vechten onder de vlag van geloof en hoop.

 

Ons grote voorbeeld, Jose Marti, heeft geschreven: "...van al het slechte van de wereld, men zoekt altijd verlichting in de vrouw. Zij is het mooiste, het prachtigste en de kunst van de wereld."

 

Voor iedereen en voor de vrouwen in het bijzonder, een beter leven en een betere wereld, want zij zijn de motor die ons bewegen en die ons de impuls geven om door te gaan. Maar, wij zijn ons ervan bewust dat er zonder mooie en humane mensen zoals jullie en andere anonieme die ons helpen en ondersteunen, projecten zoals deze niet kunnen overleven. Ontvang daarom onze diepe dankbaarheid, affectie en respect, namens de geopereerde vrouwen, hun familieleden, de specialisten, de technische mensen van de gezondheid en vrienden van de groep.

 

Bedankt dat jullie bestaan.

 

Coordinerende groep,

Alas por la Vida.