Wie zijn wij?

Onze stichting Prótesis de Mama para Alas por la Vida zet zich in voor vrouwen met borstkanker in Cuba. Dit doen wij in samenwerking met de Cubaanse projectgroep Alas por la Vida o.l.v Dr. Alexis Cantero Ronquillo. Door het in Nederland inzamelen van prothesen, prothese-lingerie, haarwerken, mutsjes, lymfoedeem materialen en aanverwante artikelen proberen wij zoveel mogelijk hulp te bieden aan vrouwen in Cuba na een mastectomie. De stichting in Nederland en de projectgroep in Cuba werkt uitsluitend en alleen met vrijwilligers. In beide landen onderhouden we goede contacten met de ambassades en ministeries. De lijnen zijn kort, direct, veilig en de contacten persoonlijk.

 

Van vakantie tot stichting

Het starten van dit project is ontstaan uit een vakantie naar Cuba. De Cubanen zijn goed opgeleid, het onderwijs en de basis gezondheidszorg zijn er gratis, maar het land wordt al decennia lang geboycot en heeft een handelsembargo. Hierdoor is er aan letterlijk alles een groot tekort en maakt het Cuba tot een ontwikkelingsland.

 

Bij ons volgende bezoek aan Cuba werden er aan ons, door mamma-care specialist Marisca van der Meulen, uitwendige borstprothesen aangeboden. In Nederland is er voor een vrouw na een mastectomie de mogelijkheid om via haar zorgverzekering elke 2 jaar een nieuwe borstprothese aan te schaffen. Na contact te hebben gehad met mevrouw Paula Vink die Nederlandse is, directeur van Martin Air in Cuba was en al 40 jaar op het eiland woonde, hebben we een paar borstprothesen op onze reis meegenomen. De ontmoetingen met vrouwen die een mastectomie hadden ondergaan en van ons een borstprothese kregen is onbeschrijflijk emotioneel. Paula Vink bracht ons in contact met Dr. Alexis Cantero Ronquillo. Hij is chirurg en behandelt vrouwen met borstkanker in het Hospital Universitario Manuel Piti Fajardo in Havana. Hij vertelde dat een goede prothese en een mooie prothese-bh niet alleen van cosmetisch, en fysiek belang zijn, maar vooral ook een psychisch effect hebben. Je weer vrouw en compleet voelen is van groot belang voor herstel en eigenwaarde.

 

Terug in Nederland zijn we de mogelijkheden voor het inzamelen van de borstkanker gerelateerde materialen gaan onderzoeken en uitwerken. Vrouwen in Nederland kunnen hun nog goed bruikbare borstprothese, prothese-lingerie, haarwerk, mutsjes, lymfoedeem-materialen ect. een tweede leven geven door ze te doneren aan de stichting Prótesis de Mama para Alas por la Vida. Zo kwam in 2007 de start van een project tot stand. In 2013 is het project een officiële stichting geworden, die nu op jaarbasis vele duizenden Cubaanse vrouwen ondersteunt met een donatie. Wat ooit is begonnen als een klein initiatief is uitgegroeid tot een omvangrijke en professionele stichting. Ook in Cuba is de projectgroep Alas por la Vida een grote en bloeiende organisatie geworden. Veel ziekenhuizen in het land zijn een gelijke projectgroep gestart en hebben zich aangesloten bij Alas por la Vida. 

 

We zijn trots te kunnen melden dat we in 2023, met behulp van ons uitgebreide netwerk en in het bijzonder door Henri van Houts exclusief maatwerk in Deurne en Natascha pruikensalon in Vlierden, een zeecontainer vol medische materialen hebben kunnen doneren aan het ziekenhuis van Dr. Alexis Cantero Ronquillo, het Hospital Universitario Manuel Piti Fajardo  in Havana. 

 

Zonder de hulp van Triumpf Cargo in Oud Beijerland en Womy equipment rental in Zevenbergen, zou ons werk onmogelijk zijn. Deze beide bedrijven verzorgen en financieren het transport naar Cuba en het vervoer in Cuba.

 

 

 

 

Betrokkenen van de Stichting

 

Liny van der Heijden

voorzitter

 

Liny van der Heijden is oprichtster van de stichting Protesis de Mama para Alas por la Vida. Naast haar dagelijkse werk in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking zet zij zich met veel passie in voor haar stichting.

 

Peter van der Heijden                                       Renske IJpelaar

penningmeester                                                secretaris

                        

 

 

Paula Vink                                                         Marisca van der Meulen

lid                                                                      lid